• Home / Uncategorized @bg / Natural Horsemanship

Natural Horsemanship

Natural Horsemanship – естествени отношения между човек и кон – е философия и подход в ездата, при който ездачът е в контакт с коня, запазвайки  позицията си на водач в общуването помежду им. При него обучението на коня се основава не на принудата, а на добрата воля. Това е процес, за който са нужни време и постоянство. Спокойният, контактен, отзивчив и гъвкав кон е ключът към благоприятното партньорство. Хапането, ритането, напрежението, съпротивата, страхът и разочарованието у коня са резултати от нарушената комуникация между него и ездача. Ние в Конна база „Здравец“ сме посветени на тази философия и при нас Вие ще получите Вашите уроци по свободна езда.

За да засилите връзката си с коня трябва:

  • тялото Ви да влезе в хармония с тялото на коня;
  • да се движите в такт с коня;
  • да не го стискате много силно с крака;
  • да не сте сковани върху коня;
  • да се научите да пазите равновесие без помощта на стремената и поводите.

Много ездачи не могат да влязат в хармония със своя кон. Като начало ездачът трябва да усвои естествения седеж и да се научи да язди без седло и юзда. Опитайте се да се качите на коня без седло и да не държите поводите и резултатите много скоро ще бъдат налице.

Традиционно много уроци по езда започват с думите: „Сега седнете изправени на коня, петите надолу, бутнете с крака и дръпнете повода, за да завиете”. В обикновените школи по езда въобще не се говори за Natural Horsemanship.

Поводите и мундщукът предизвикват много неприятно усещане в устата на коня. При всяко стягане на юздите вие все едно удряте коня с метална лъжица през зъбите.

По време на практическите уроци при нас Вие ще предоставяте на коня си свободата на избор. Естественият седеж е много важна част от философията на Natural Horsemanship. Този седеж веднага ще бъде усетен от коня ви. Но дори опитни ездачи трудно биха запазили равновесие, без да използват притискането с крака и дърпането на юздите. Този седеж Ви свързва с коня. С него му позволявате да стане ваш учител в ездата. Вашата задача е да запазите равновесие и свободно да работите с краката и ръцете си. От вас се иска малко повече внимание върху движенията на коня, за да синхронизирате  движенията на вашето тяло с неговите.

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *