• Home / Uncategorized @bg / Пет интересни факта…

Пет интересни факта за психологията на конете

„Разбирането за природата на коня е една от основите в изкуството на ездата.” – Франсоа Робишон де ла Геринер.

За да сме добри ездачи, трябва да разберем психологията на коня. Точно затова написахме тази статия, с която целим да ви помогнем да разберете повече за психологията на конете.

1.Конете се учат чрез асоцииране

            Подобно на хората, конете също се научават кое е правилно и кое не чрез асоцииране. Ако едно дете пипне горещия котлон и се изгори, то ще знае повече да не го докосва. Слушането на определена песен може да ни напомня за друг човек, усещането на аромата на даден парфюм също. Съзнанието на коня работи по същия начин. Ако вие искате конят да мине покрай даден обект, който го плаши и го ударите, то той ще запомни, че когато види този обект отново, може да очаква болка. Затова помислете преди да използвате сила при обучението на коня.

            От друга страна, ако конят асоциира обекта с нещо приятно, то той ще иска да мине през него, защото ще се почувства добре. Например: ако конят се притеснява да мине през реката, а от ваша страна получи достатъчно успокоение или дори лакомство, то тогава следващия път конят ще свърже реката с приятно преживяване и няма да се страхува.

            Но запомнете, че не може постоянно да подкупвате коня с храна. Накрая той ще игнорира храната и исканата от вас команда.

2.Конете имат силно развити емоции

            Конете изпитват емоции като: страх, гняв, радост, тъга, депресия, доверие, недоверие, напрежение, вълнение, хумор, неудовлетвореност, любопитство, ревност и дори обич. Тези емоции се проявяват в езика на тялото на коня. Като прекарвате повече време с коня ще се научите да разпознавате какво чувства чрез жестовете, които показва.

            Най-лесно се разпознава страхът, напрежението или гневът в коня – той започва да цвили, да застава само на задните си крака, да рие с преден крак земята и да се съпротивлява на командите на ездача.

            Един кон най-лесно се учи, когато е спокоен. Когато е стресиран, той не може да се концентрира върху задачата. Щастливият кон показва и чувството си за хумор. Много кончета обичат да се закачат с хората, да правят смешни муцуни и дори да се смеят.

            Когато видите, че конят ходи бавно с увиснала глава и клепнали уши, той може просто да не е в настроение за езда и да е тъжен. Наблюдавайте знаците му, за да го разберете по-добре. Конете тъгуват, когато губят свой приятел и възстановяването може да отнеме месеци наред. Също така конете често се чувстват самотни, ако липсва връзка с друг кон. В такъв случай, ако му покажете, че го обичате, той също ще ви обикне.

3.Конете могат да се научат за една вечер

            Доста хора биват изненадани от своите коне, които внезапно са научили нещо, което преди това не са успявали да направят. Има регистрирани случаи, в които ездачи цял ден са се опитвали да преминат през дадени препятствия, но без никакъв успех. След това прибирали конете, а на следващия ден се случвало чудото. Конете успявали да изпълняват вчерашните заръки без никакво колебание. Но имаме обяснение и за това.

            Всичко се дължи на доброто отношение към коня. Така давате време на коня да оцени цялата ситуация на спокойствие и да се научи по-бързо. Насилието като ритане и удряне също може да доведе до исканите резултати, но конят ще остане нещастен и напрегнат, а така той може да не се отзове на вашите команди следващия път. Затова не насилвайте конете да изпълнят дадена команда, а им позволете да се научат.

4.Конете подражават един на друг

            Много треньори знаят, че конете подражават един на друг. Така те могат да придобият както лоши, така и добри навици от други коне. Ето защо е важно конете с лошо поведение да не са в близост до добрите.

            От положителен аспект може да научите млад кон да се състезава, като гледа как го прави възрастният състезателен кон или да го научите да скача, като гледа как го прави опитният скачач по време на тренировка.

5. Конете имат добра памет

            Хората с фобии или определени психически отклонения често откриват, че коренът на проблема се е появил още от детските им години. Подобно, конете с проблеми в поведението често са ги развили още в ранните си години. Конете могат да помнят неприятни инциденти в миналото, които могат да ги травмират за цял живот. Преминаването през тези инциденти е труден процес.

            Добрата новина е, че конете не помнят само лошото. Понякога хубавите и щастливите спомени взимат превес. Например, ако конят е язден от съпричастен и умел ездач, когото конят е харесвал, то и след години ще му харесва да бъде язден от същия този човек. Той ще го свързва с приятни спомени, спокойствие и ще иска да му угоди.

            Конете са интелигентни същества, които умело могат да съхраняват изминали събития. Конете използват паметта си, за да избягват ситуации, които ги разстройват. За това най-важното, което трябва да знаем е, че един кон може да бъде по-добре обучен, когато се грижиш за него още от ранните му години, показваш му уменията на други опитни коне и си търпелив към него.

Напишете в коментарите дали тази статия Ви е харесала и дали искате още подобни теми в нашия блог. Също така, ако желаете, можете да споделите статията в социалните мрежи.

Коментирайте, ако имате идея за следващата ни статия. Благодарим Ви!

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *