Еднодневни маршрути

На кон да се върнеш по пътеките на времето

В 9 часа пристигане в Конна база „Здравец”. До 9.15 ч. инструктаж и запознаване с конете. Следва посещение на манастир „Св. Николай”, в двора, на който расте вековно дърво на 528 г. Запознаване с историята на района, датиращ от времето на траките (правени разкопки от Даниела Агре). В 10.15 ч. тръгване към крепостта Урвич. След езда около един час- изкачване, се минава под крепостта Градището. В основите на тази крепост е открита суха зидария, начин, по който е строено от Траките преди новата ера. Прави впечатление доброто използване на естествения склон, типично за строителството на тези племена. Тази крепост е част от уникална за времето си отбранителна система на траките, състояща се от 10 изградени по този начин крепости. От нея се вижда като на длан цялото Ботевградско поле. Има очна връзка и с останалите 10 крепости. След пристигане в подножието на тази крепост, започва спускането. Приблизително 40 минути езда и се спира за кратка почивка на прохлада в гората. След почивката се минава покрай къщата на джуджето Буско, който живее в гората и отглежда кози. Около 12.30 се пристига в подножието на крепостта Урвичка поляна и следва престой за почивка и вкусен обяд. В 13.30 ч. започва изкачване и след около 20 минути езда се стига до крепостта. След разглеждането и, се тръгва обратно през планината. Прибирането в конната база е около 17.30 ч.

Приблизителна продължителност на езда около четири часа и половина 
Сложност на прехода – средна

Фотолов - на лов за красиви гледки

Вземете си фотоапарата със заредени батерии, другото е от нас!

В 9 часа пристигане в Конна база „Здравец”. До 9.15 ч. инструктаж и запознаване с конете. Следва посещение на манастир Св. Николай включен в стоте национални обекта на България, в двора на който расте вековно дърво на 528 г. Запознаване с историята на района, датиращ от времето на траките. В 10.30 ч. тръгване към ловното стопанство „Брусен”. Около 12 ч. пристигане в ловното стопанство, следват почивка и обяд. От 13 ч. до 14.30 ч. запознаване с животните в стопанството и снимки за спомен. Преходът продължава и около 17,30 часа пристигане в RIU Правец.

Приблизителна продължителност на езда около четири часа и половина
Маршрутът не е тежък – от него може да се възползват както напреднали, така и начинаещи ездачи

На кон по еко пътека

при Дядо Йоан в правешкия манастир - Св. Теодор Тирон - покровител на конете

Сборен пункт в 9 ч. хотел RIU Правец. До 9.15 ч. инструктаж и запознаване с конете, след което се тръгва към еко пътеката. След около час и двадесет минути езда се стига до нея. Прави се кратка почивка. Следва разходка по пътеката през красивата гора с добре оформени места за отдих. Около 12.30 ч. се пристига в правешкия манастир, едно прекрасно място с красива гледка, където групата я очаква вкусен обяд. След обедната почивка се разглежда манастира, а после благословени от изключителния дядо Йоан и заредени с положителна енергия групата се прибира в хотел RIU Правец около 17 ч.

Приблизителна продължителност на езда около четири часа и половина.- Маршрутът не е тежък – от него може да се възползват напреднали и начинаещи ездачи

Езда и стрелба с лък

Древните българи са дошли потези земи на кон, с лък в ръка - нека да го изживеем заедно!

В 9.00 часа пристигане в Конна база – Здравец. До 9.15 ч. инструктаж и запознаване с конете. От 9.15 ч. до 10.30 ч.- обучение в езда. Следват почивка за чаша горски чай край огнището, на което току що е сварен и приятни приказки, свързани с историята, обичаите и начина на живот на българите по онова време. Продължаваме със стрелбата с лък. Ние ще стреляме с прабългарски рефлексен лък от земята. Размерът и формата му са коренно различни от познатите ни английски лъкове. Изработен е така, че с него да може да се стреля от кон. За да се пренесеме по- добре във времето на древните българи, обедното ни меню ще бъде от националната българска кухня. Следобед продължаваме с ездата, а след кратка почивка, през която ще похапнем домашно направена баница, ще обединим наученото като стреляме с лък вече от коня, което продължава до 17 ч.

Езда в района на Ботевград и Правец

Първи маршрут

Ден 1

След пристигане в София трансфер до база Здравец за настаняване и кратка почивка. Взаимно опознаване в навечерието на oчакваното вълнуващо преживяване няколко указания и най-общи щрихи от приказката която предстои да се сбъдне. Вечерята е с блюда от вкусната традиционната местна кухня под звуците на автентична конна музика в характерна предразполагаща атмосфера.

Ден 2

Сутрешна закуска, придружена с горещ ароматен чай и групата се отправя към конюшната за запознаване с конете и кратка езда в манежа. Излизане от базата и посещение на манастир “Св. Николай”, датиран от ІІ век, когато местният район е бил застроен с множество римски вили. Апетитен обяд ще подкрепи силите за първия по- сериозен поход като време и топография на терена. Тричасов преход до подножието на местността с историческата крепост “Урвич” и настаняване за нощувка в хотел. Вечеря в оригиналния хотелски комплекс, който приятно впечатлява с уюта и очарованието си в това отдалечено и уединено място сред природата

Ден 3

След вкусната закуска се предприема обиколка на старинните забележителности- скалната черква, частично реставрираните крепостни стени, 10- метровата щерна за вода. Историческата гордост на района, обаче е датираната от VІв пр.Хр. крепост “Урвич”, която е изиграла важна роля по време на Второто българско царство. Скалният надпис на севаст Огнян документира падането на България под османско владичество. От крепостта “Урвич” по стар римски път се пристига до автентично килийно училище, също запазено от времето на Втората българска държава. Време е за потегляне в обратна посока, но не и преди уникалния пикник на брега на местната живописна река. Следобедната езда към хотела е по планински пътеки по красиви хълмове, дивни балкански долове, изпълнени с горски цветя поляни. Вечеря и време за релакс преди следващия интензивен ден. 

Ден 4

Планински преход до вековен резерват, защитен от Юнеско. Флората и фауната са повече от достатъчни за една запомняща се езда в резервата. Нов оригинален пикник край лагерен огън. В ранния следобяд групата предприема преход до древния манастир “Чекотина”. Разположен в усамотено място, той веднага пленява с атмосферата си на нещо библейско, старинно и мило. Настаняване в хотелската част и разглеждане на манастира, чиито мир и хармония скоро се предават и на посетителите. Незабравима вечеря с ароматна калугерска гозба

Ден 5

В лек галоп по билото на планината, разнообразяван с „ходом” за отдих и наслада от природните дадености на великолепната гора, през която се преминава, се достига до курортния център Правец. Предвидено е посещение на родната къща музей на Тодор Живков, дългогодишен лидер в новата българска история. Настаняването за нощувка е в известния Правешки манастир, разположен в красива планинска местност.

Ден 6

Вкусна закуска и групата потегля по обратния път към базата, допълвайки емоционалния градус от прекрасната панорамна гледка. Разнообразният терен по този маршут дава възможност за последна демонстрация на различни ездачески умения по време на вихрен галоп, умерен тръст или изискан „ходом”. Вечерята е в базата, където преди седмица се поставя началото на това шеметно преживяване. Прощално парти увенчава програмата.

Ден 7

След приготвяне на личния багаж и сутрешна закуска, групата се транспортира до София, от където всеки поема към родната си дестинация изпълнен с лека носталгия, но и ободряваща надежда, че тези незабравими дни не са илюзорен сън, а реални преживявания, които могат да бъдат действителност отново и отново…

Втори маршрут

Ден 1

След пристигане в София, групата се трансферира до база „Здравец” за настаняване. Часовете до вечерта са свободни за отдих и разходка в района. Предвидено е време за взаимно опознаванена участниците преди съвместното преживяване,както и за необходимата кратка инструкция. Относно подробностите по пътешествието- те са част от изненадата в предстоящото предизвикателство. Вечерята е от блюда традиционна местна кухня под акомпанимента нанационална фолк музика.

Ден 2

В ранната утрин, освежени, подкрепени с питателна закуска и горещ билков чай, ездачите съвместно се отправят към конюшната за запознаване с конете и активновключване в подготовката им за похода. След кратка езда в манежа, групата излиза от базата. Първата забележителност по този маршрут е манастир “Св. Николай Чудотворец” датиран втори век, когато районът е бил застроен с множество римски вили. Обядва се тук на място, преди тричасовия сериозен преход до историческата местност “Урвич”. Настаняването за вечеря и нощувка е в хотела, построен в подножието на хълма. Вечерята е в оригиналния хотелски комплекс, който, подобно на оазис неочаквано изниква пред очите на ездачите сред горския масив.

Ден 3

След вкусна закуска следва разглеждане на забележителните старини – запазени крепостни стени, уникална 10- метрова щерна за вода, скална църква. Безспорно най- голям исторически интерес представлява крепостта “Урвич”, датираща от VІв. пр.Хр., която е играла важна роля по време на Второто българско царство. Надписът върху скалата на севаст Огнян документира падането на България под османско владичество края на ХІVв. От крепостта “Урвич” групата се отправя към природен резерват, защитен от Юнеско. Разходката на кон в резервата е нещо изключително- под смълчани вековни дървета, пред погледите на различни животински представители. Обядът е импровизиран пикник на това очарователно място. Следобедната езда продължава с преход до древния манастир “Чекотина”. Настаняване за нощувка в хотелската част на манастира. Разглеждане на манастира и вечеря с вкусна калугерска гозба

Ден 4

Езда по течението на реката, която лъкатуши през равнинен прекрасен терен и предлага изкусителната възможност за галопиране, под съпровода на жизнерадостни птичи песни и ромона на водата. Този ден е посветен изключително на езда сред красивата природа. Програмата за деня завършва с пристигане и настаняване на групата в приятна и уютна хижа, разположена над реката.

Ден 5

Езда в насечена местност. Разнообразието на терена дава възможност за упражняване и демонстрация на различни ездачески умения. И така неусетно стигаме до следващия уникален обект – напълно запазено килийно училище от времето на Втората българска държава. Нощувката тази вечер е под открито небе, в палатки около лагерен огън.

Ден 6

Този ден предлага планинска езда по стари римски пътища край бистри ручеи, по билото на китни цветни хълмове. Това е обратният път към базата. Невероятното съчетание на минало и настояще допълва с последни емоционални щрихи впечатленията от изминалите дни. Вечеря и здраво парти.

Ден 7

След приготвяне на личния багаж и сутрешна закуска, групата се транспортира до София, от където всеки поема към родната си дестинация изпълнен с лека носталгия, но и ободряваща надежда, че тези незабравими дни не са илюзорен сън, а реални преживявания, които могат да бъдат действителност отново и отново…